Zajímavá zkušenost s barmanem

Přemýšleli jsme před nedávnem, jak co nejlépe přiblížit podstatu štíhlých procesů účastníkům jednoho našeho semináře, kterého se měli zúčastnit výhradně pracovníci z nemocnic. Chtělo by to něco názorného, jednoduchého a vtipného, říkali jsme si.

Něco takového, jako předvádí Bruce Hamilton ve své sérii o přípravě toastů pro svou manželku (např. zde https://www.youtube.com/watch?v=w8LeZL0jPEM). No ano to je ono! Už jsme pomalu začali shánět toustovač a všechny ingredience, když jsme si uvědomili, že prezentace má proběhnout těsně před obědem a že bychom asi ty vyrobené toasty museli vyhodit. Před obědem by se ale hodil aperitiv, třeba nějaký míchaný nápoj …

A tak jsme začali hledat profesionálního barmana, který by s námi při takovéto prezentaci byl ochoten spolupracovat. Barmani jsou většinou chlapíci se smyslem pro humor, takže hledání netrvalo dlouho. Kuba, jak se onen skvělý barman jmenoval, byl velmi ochotný a po krátkém vysvětlení vše pochopil: „Připravím drink tak, jak ho dělají úplní začátečníci, které učím na barmanském kurzu“.

Mně to teda připadalo, že ho připravil rychle a skvěle, ale účastníci semináře hned začali hledat nedostatky a identifikovat sedm druhů plýtvání. Vše se zapisovalo na flipchart a během několika minut měl Kuba k dispozici skoro dvacet návrhů jak proces vylepšit. Následovala krátká diskuze, při které byly skoro všechny náměty přijaty. Neprošel pouze ten, který navrhoval omezení „zbytečně teatrálních pohybů“.

Potom nám Kuba převedl, jak míchá nápoje profesionál. Mimo jiné zkrátil dobu přípravy o 40%. Ale o to vlastně nešlo.

Minulý týden jsem se s jedním účastníkem potkal. Po chvíli mi začal vykládat, jak si od té doby pokaždé když ráno dělá snídani, sám pro sebe proces metodicky vylepšuje a odstraňuje nedostatky. A jak přemýšlí o tom, jak to využije v nemocnici.

Děláte něco? Děláte to dobře? Můžete to dělat lépe? Rychleji? Levněji? Efektivněji? Vyzkoušejte některou z metodik, které vedou ke štíhlým procesům. Rozhodně neuděláte chybu. A možná vás pochválí i doma.

Kde si můžete metodu vyzkoušet

interaktivní balíčky

novinky ze světa štíhlé výroby, efektivních procesů a inovací rovnou do vašeho mailboxu